Meer informatie over verzuring

Verstoorde Zuur-Base balans

Een verstoorde zuur-base verhouding van je lichaam kan diverse oorzaken hebben en is alleen een probleem als het doorslaat naar de zure kant. Een overschot aan basen wordt gebonden aan de koolzuur (CO2) die we uitademen.

Enkele belangrijke veroorzakers van een verzuurd lichaam zijn:

  • onregelmatig eten
  • slechte voeding
  • overmatig alcoholgebruik
  • overvloedig suiker gebruik
  • crash diëten
  • weinig lichaamsbeweging
  • fanatiek sporten
  • natuurlijke veroudering
  • stress
  • roken
  • gebrek aan nachtrust
  • verminderde functie van lever, nieren of longen

Hoe meet ik mijn zuurgraad?

Je kan de zuurgraad (pH waarde) van je lichaam eenvoudig meten met pHion diagnostische teststrips. Om een goed overzicht van je zuurgraad te krijgen meet je 30 dagen lang, drie keer per dag en op een vast tijdstip, de zuurgraad van de urine en/of het speeksel. Als je dit bijhoud in een eenvoudige grafiek weet je na een maand precies waar je aan toe bent.

Het lichaam is niet overal even zuur of basisch. We geven je hier een overzicht van de verschillende pH waardes:

  • De mond is basisch en heeft een pH waarde tussen de  6,0 en 7,5.
  • Bloed is basisch en heeft een pH waarden tussen de 7,35 en 7,45. Dit komt heel precies en je lichaam zal er alles aan doen om deze waardes te behouden.
  • Urine kan soms zuur en soms basisch zijn. Dit ligt aan de afvalstoffen die worden afgescheiden. De pH waardes variëren tussen de 4,5 en 8,5.
  • De maag is zuur en de pH waarde daarvan ligt tussen de 1,35 en 3,50.
  • De dunne darm is basisch en heeft een pH waarde tussen de 6,5 en 7,5.
  • De dikke darm is zurig en heeft een pH waarde tussen de 5,6 en 6,9
  • Het rectum heeft is pH neutraal en heeft dus de waarde 7

Wat zijn zuren en basen eigenlijk?

Zuren en basen zijn elkaars tegenpolen. Afzonderlijk zijn ze giftig, maar samen neutraliseren ze elkaar. Een overschot aan zuren geeft gezondheidsproblemen en dit kan alleen door (alkalische) basen onschadelijk gemaakt worden. Een te veel aan basen geeft geen problemen, omdat deze zich binden aan het koolzuur wat wordt uitgeademd .

Wat is het effect van verzuring op mijn lichaam?

Ons bloed is altijd alkalisch en heeft een pH waarde die ligt tussen de 7,35 en 7,45. Wanneer dit door één van de eerder genoemde oorzaken dreigt mis te gaan, dan is er sprake van bloedacidose en dit kan dodelijk zijn. Het lichaam zal er alles aan doen om de pH waarde van het bloed weer op niveau te krijgen en gaat  "noodbasen" maken uit alle eiwitten die toevallig voorhanden zijn, ook uit onze eigen weefsels.

In feite wordt er tijdens dit proces ammoniak gevormd. Het nadeel is dat er tijdens deze extra eiwitverbranding ook nieuwe zuren worden gevormd en zo ontstaat een vicieuze zuur-base balans cikel.

Welke schade kan ontstaan door een verstoorde zuur-base balans?

Een overschot aan zuren betekend een aanslag op het hele lichamelijke gestel. Suikerziekte jicht en reuma worden voor een groot deel door deze vorm van acidose veroorzaakt. Weefsels worden aangetast, degenereren en functioneren slechter.

Klachten als gevolg van verzuring:

  • hoofdpijn
  • slapeloosheid
  • verwarring
  • coma
  • braken
  • diaree
  • bewusteloosheid
  • kortademigheid
  • misselijkheid
  • hartritmestroonissen
  • verminderde spierkracht

Wat is de invloed van voeding op de zuur-base balans?

Bij een basenoverschot worden de koolhydraten in de voeding beter verwerkt. Algemeen kan gesteld worden dat het rendement van voeding wordt verminderd door zuurrijke (basenarme) voeding. Dit komt o.a. door de vorming van diverse afvalproducten, het verminderde vermogen om deze af te voeren en de behoefte aan meer voeding om toch maar voldoende voedingsstoffen binnen te krijgen.

Het nuttig effect van basenrijk voedsel is het grootst. De vorming van "slakken" is het kleinst en de afvoer van afvalproducten het best. De voedselbehoefte is hierbij het kleinst.

Het ideale zuur/basenevenwicht in de maaltijden is 20/80, maar door het moderne voedingspatroon en een 'snelle' levensstijl komt het in de praktijk eerder neer op een verhouding zuur/basen van 80/20.

Hoe kan ik een verstoorde zuur-base balans herstellen?

De diverse Greens bevatten een grote hoeveelheid aan basevormende voedingsstoffen en helpen daarmee om een verstoorde zuur-base balans te herstellen.

Tabel:

Hieronder vind je een overzicht van diverse levensmiddelen en hun zuur- of basevormende waardes per 100 gram rauw product.

+ = Basenvormend | - = Zuurvormend

Groenten
aardappelen + 7
aardperen - 10
andijvie + 5
artisjok - 5
asperges - 1
avocado + 11
bleek selderij + 8
bloemkool + 5
boerenkool + 10
brandnetels + 10
broccoli + 4
champignons + 5
doperwten vers + 3
grauwe erwten + 49
komkommer + 30
knoflook + 10
knolselderij + 11
koolraap + 10
koolrabi + 6
mierikswortel + 3
paardebloem + 19
paprika + 5
pastinaak + 9
peterselie + 9
peultjes + 3
pompoen + 2
postelein + 10
prei + 7
raapstelen + 7
radijs + 5
rammenas + 40
rode biet + 12
rode kool + 4
savooien kool + 3
schorseneren + 2
selderij + 11
sla + 5
snijbonen + 5
sperciebonen + 12
spinazie vroeg + 8
spinazie laat + 27
spitskool + 14
spruitjes - 12
tomaten + 14
uien + 3
veldsla + 14
venkel + 4
witte kool + 10
witlof - 2
wortelen + 10
Vruchten
aalbes + 2
aardbei + 2
abrikozen + 35
ananas + 5
appel + 1
banaan + 5
bessen + 2
bramen + 8
citroen + 10
druiven + 3
framboos + 5
grapefruit + 10
kers + 7
kruisbessen + 6
mandarijnen + 6
meloen + 8
peer + 3
perzik + 8
pruim + 5
rabarber + 10
sinaasappel + 9
vijgen, gedroogd + 28
 
 
Zuivelproducten
boter - 5
kaas mager - 5
kaas - 10
kippen eiwit - 25
kippen eigeel - 8
margarine - 7
melk + 5
room + 3
yoghurt - 3
 
 
Vlees en vis
aal - 7
haring - 17
kabeljauw - 5
kip - 25
schelvis - 16
vet - 50
vlees - 24
zalm - 3
Graan en meelproducten
brood volkoren - 5
gerst - 9
gerstemeel - 20
gierst - 9
haver - 10
mais + 2
rijst wit - 11
rijst zilvervlies - 18
rogge - 11
roggemeel - 16
tarwe - 8
tarwemeel - 3
 
 
Diversen
amandelen - 1
bruine bonen - 4
cacao - 5
cashewnoten - 2
dadels + 9
kapucijners - 4
kastanjes + 12
kiemen + 18
kikkererwten - 3
koffie - 8
kokos + 4
krenten + 5
linzen - 10
olie plant. - 12
olijven - 4
pinda's - 10
rozijnen + 25
sojabonen + 35
sojakaas tofu + 4
walnoten - 8
witte bonen - 2